Maris en haar boeken

omdat lezen zo heerlijk is

#50 boeken: En de liefde voor muziek…

Written By: admin - Mar• 10•13

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 6: Ben jij een muzieklezer?

Petepel vraagt zich het volgende af:

Lezen jullie wel eens boeken over muziek? Speel je zelf verdienstelijk een instrument en heb je een mooie verzamelijk bladmuziek die je koestert? Of ben je uiteindelijk meer geïnteresseerd in de mens/maker achter de muziek?

Of ik ooit weleens boeken over muziek heb gelezen? Ik vermoed van wel, er staat me iets bij dat ik ooit een boek over U2 (groot fan) heb gelezen of over musicals. Ik heb zelf nooit een muziek instrument gespeeld alhoewel er op school wel aandacht voor was. Als we in de klas mochten spelen dan had de docent al snel bedacht dat ik een zangpartij kon doen. Eerste of tweede stem… zingen maar.

Ik heb een brede interesse als het op lezen aan komt, maar ook teksten van liedjes en musicals bestudeer ik en ik laat me er vaak door inspireren als zelf ga schrijven. Teksten pakken me, ik zoek het op en voor dat ik het weet komt er een verhaal naar boven dat geschreven moet worden.

gemaakt door by Wedding-Calligrapher

Zo was ik laatst bezig met een verhaal dat geschreven moest worden voor een bepaalde datum. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel hoe ik het wilde aanpakken, maar de woorden wilden maar niet getikt worden. Dus ter ontspanning zocht ik op youtubes naar opnames van de Dreamcast van Les Miserables. Na wat musical liedjes begon het te kriebelen. Zo had ik het boek van Victor Hugo al jarenlang gelezen, om deze artiesten het te horen zingen, nadruk leggend op bepaalde stukken van de tekst: dat was inspirerend. Sommige zinnen blijven hangen en terwijl je nadenkt over dat wat je wilt gaan schrijven bekijk je de songteksten en voordat je het weet schrijf je zelf ook.

tumblr_me9ye07ySD1qjtx3zo1_500Of dit het antwoord op Petepel vraag is weet ik niet, maar het illustreert wel hoe geschreven woorden van muziek invloed heeft op mij als persoon tijdens het creatieve proces.

 

#50 books: that song of ice and fire…

Written By: admin - Mar• 10•13

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 5: welk boek lees je op dit moment?

dsc01798Wanneer het me lukt lees ik een paar hoofdstukken uit dit deel van ‘A song of Ice and Fire’ van George RR Martin. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de ebook versie aan het lezen ben… de papieren editie staat in de kast op mijn man’s kantoor.

Photo 21-07-11 13 06 14

 

Wie weet hoe ver ik kom voordat seizoen 3 van ‘Game of Thrones’ begint.

 

#50 books: De kracht van het vrouwelijke

Written By: admin - Mar• 10•13

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 4: van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Toen ik deze vraag las moest ik even glimlachen… er zijn meerdere auteurs die ik blind koop en gretig meteen wil lezen. Maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijke deler: het zijn allemaal vrouwen.

Toen ik 12 jaar was en allang alle meidenboeken op de jeugdafdeling had gelezen mocht ik van de bibliothecaresse op de volwassenafdeling gaan kijken. Ik kwam een boek tegen over de arthuriaanse legende. Ik had een boekje over ridder Lancelot die ik van mijn vader had gekregen zo vaak gelezen dat ik aan iets nieuws toe was. Dus bij de B stuitte ik op Marion Zimmer Bradley’s ‘Nevelen van Avalon’ wat een hele hoop bij mij losmaakte.

Nevelen van Avalon

Nu, zo’n 26 jaar later lees ik alles wat ik tegen kom over dit historisch tijdperk/mythologie, maar ik heb alles gelezen wat ze heeft geschreven met betrekking tot Avalon, in zowel het engels als het nederlands. De laatse boeken uit haar Avalon-wereld zijn van Diana Paxson en liggen op mij te wachten totdat ik de tijd heb.

Een andere auteur is Jacqueline Carey en haar Terre D’Ange boeken. Inmiddels is ze hier even klaar mee, maar zodra ze weer verder schrijft in deze wereld wil ik het zo snel mogelijk lezen. Ze heeft een geweldige verhaalstem, schrijft vlot en presenteert geweldige karakters met sterke en zwakke kanten. Ik weet gewoon dat ze garant staat voor een goed verhaal en kwaliteit.

jacquelinecarey

Ook ben ik verzot op Isabel Allende, maar ik heb nog lang niet alles gelezen wat ze heeft geschreven. Haar magisch realistische boeken zijn adembenemend… maar ja, meer uren in de dag he? Het boek dat het meeste indruk op me heeft gemaakt is Paula. Het meest meeslepende is en blijft Het huis met de geesten.

Isabel Allende

Daarnaast lees ik ook erg de volgende vrouwelijke auteurs: Julliet Marrilier, Marianne Fredriksson en Elizabeth Haydon.

#50books: Vraag 3: Wat is jouw favoriete plek om een boek te lezen?

Written By: admin - Mar• 10•13

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 3: Wat is jouw favoriete plek om een boek te lezen?

 

Copyright Rodrigo Galindo
Copyright Rodrigo Galindo

 Ik lees overal waar ik rust om me heen heb. Het meest ontspannen is lekker in bed onder de warme dekens zonder drukke kinderen om je heen of dat iemand maar iets van je verlangt. Maar als je ‘s avond’s zo moe bent dat je alleen maar wilt slapen, dan schiet in bed lezen er snel bij in. Dus soms lees ik op de wc (heerlijk zo’n deur die op slot kan), of op de kijkerstribune in het zwembad tijdens de zwemlessen van mijn zoon. Voor de rest is er weinig ruimte en stilte als mantelzorger van een zorgkind.

Maar als ik een momentje heb dan pak ik die gelijk: niets is zo heerlijk om even aan alles te ontsnappen met een onderhoudend boek.

 

 

#50BOOKS: Vraag 2: Welk boek krijg je maar niet uitgelezen, hoe vaak je er ook aan begint?

Written By: admin - Mar• 10•13

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 2: Welk boek krijg je maar niet uitgelezen, hoe vaak je er ook aan begint?

Ik heb altijd veel fantasy gelezen en als je deze vraag aan me tien jaar geleden had gesteld dan was ik waarschijnlijk weer een poging aan het wagen om In de ban van de ring van Tolkien te lezen. Mijn hemel, die eerste honderd pagina’s met alleen maar gepraat over hobbit tradities.. niet de beste start van een boek en eenmaal in Bree kwam de actie. Dat boek is uitgelezen, en meerdere keren herlezen. Daarna volgde de Silmarillion en al het andere van Tolkien’s werk. Toch is er een boek waar ik vastliep. Ooit begon ik aan Zilverdolk (1995) van Katharine Kerr.

kerr_k_deverry_1_zilverdolk_2000_3e

 

Het is ongetwijfeld een prachtig boek, met meerdere verhaallijnen en lagen… maar het lukte me niet. Ik begon aan dat boek in een rouwperiode nadat mijn enigste oma was overleden en de filosofie van de schrijfster bracht me in verwarring, het klopte niet met mijn toenmalige beeld van leven en dood. Het bracht zoveel pijn in me naar boven dat ik het boek opzij legde en besloot te wachten totdat het verdriet milder zou zijn geworden. Maar tot aan de dag van vandaag heb ik het nog steeds niet geopend. Maar wie weet, in de toekomst. Nu staat het hier nog geduldig in de boekenkast op me te wachten, samen met de vervolgdelen…

#50BOOKS: Vraag 1: Welk boek heeft in je vroegste jeugd de meeste indruk op je gemaakt?

Written By: admin - Mar• 10•13

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Al wekenlang lees ik hoe mijn lieve man Raymond meedoet aan het # books project van @petepel. Dus ik probeer nu ook mee te doen. #50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Vraag 1: Welk boek heeft in je vroegste jeugd de meeste indruk op je gemaakt?

Mijn opa en moeder zijn dol op lezen dus van kleins af aan was er altijd wel een boek voorhanden om uit voorgelezen te worden of, toen ik het zelf kon, te lezen. Mijn ouders hadden het niet breed, maar lezen was wel erg belangrijk. De ECI boekenclub bracht uitkomst. Om de beurt mochten we een boek uitzoeken om te lezen. Helaas weet ik niet meer de titel van het boek dat ik het allerliefste las. Wel weet ik dat het een paars prentenboek was over een prins/jongetje dat anders was dan anderen, vermoedelijk was er een zoektocht en ook nog een moraal in het verhaal te bespeuren.. maar ik weet het niet meer. Helaas heeft mijn moeder onze kinderboeken doorgegeven en het zoekt nogal moeilijk naar zoiets als je moet afgaan op je herinneringen als een vijf of zesjarige.

Wat ik wel weet is dat ik er zo gek op was dat ik een zaklamp meesmokkelde of mijn leeslampje onder de dekens hield om stiekem verder te lezen terwijl ik moest slapen. Soms waag ik een poging om dit prentenboek te vinden, maar ja ga maar eens op zoek naar een paars prentenboek.

Toen ik iet wat ouder was verslond ik de boeken van Guus Kuijer: Krassen in het tafelblad was veruit mijn favoriet. 

Krassen in het tafelblad

Dat boek leende ik vaak in de bieb en tot mijn grote vreugde verscheen er vele jaren later een bundel van alle Madelief boeken. Deze bundel bevat de volgende titels: Met de poppen gooien, Grote mensen, daar kan je beter soep van koken, Op je kop in de prullenbak, Krassen in het tafelblad en Een hoofd vol macaroni. Hopelijk zal mijn dochter deze boeken net zo graag lezen als ik het deed.