Boeken

We lezen thuis heel veel en we hebben allemaal onze eigen Librarything account waar men kan zien wat we zoals lezen en in ons bezit hebben. Deze pagina is eigenlijk bedoeld voor diegene die op zoek zijn naar boeken over autisme en aanverwante stoornissen (ook pdd-nos) en taalstoornissen.

Toen wij net de diagnose hadden gekregen voor Kevin ben ik veel boeken gaan lezen om me te verdiepen in de materie. Gelukkig kon ik veel boeken lenen via de bibliotheek, dus dit is zeker een tip!

Nieuw toegevoegd: kinderboeken en twee boeken met persoonlijke verhalen.

Boeken voor de beginsituatie en om een beeld te vormen van pddnos

Sociaal onhandig : de opvoeding van kinderen met PDDNOS en ADHD door L. van der Veen-Mulders

ISBN: 9789023234951, 9023234952

In dit boek staan kinderen met de diagnose PDDNOS centraal. Deze kinderen hebben problemen in de ontwikkeling van sociaal begrip en sociaal gedrag. Een redelijk groot aantal van hen heeft ook last van aandachtsproblemen en hyperactiviteit, symptomen die passen bij de diagnose ADHD. Daarom komt ook ADHD regelmatig aan de orde in dit boek. Het eerste deel van het boek beschrijft de problemen van kinderen met PDDNOS en de gevolgen voor de opvoeding en het gezin. Ook komt aan bod hoe de diagnose gesteld kan worden. Enkele veel gestelde vragen van ouders worden beantwoord. Het tweede deel gaat over de opvoeding van kinderen met PDDNOS. Deze kinderen stellen speciale eisen aan hun omgeving en aan hun opvoeders. Dit boek geeft opvoeders een groot aantal tips en concrete adviezen die de opvoeding makkelijker kunnen maken. Iedere ouder kan zelf kiezen welke tips in zijn of haar situatie bruikbaar zijn en welke niet.Het boek is in eerste instantie bedoeld voor ouders, als een ondersteuning bij de opvoeding van kinderen met PDDNOS. Het is ook geschikt voor beroepsgroepen die te maken krijgen met ouders van kinderen met PDDNOS/ADHD, zoals hulpverleners, leerkrachten of (huis)artsen. Het boek kan ook gebruikt worden als ondersteuning bij de begeleiding van ouders.

Ongewild lastig : inzicht in veelvoorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen door Monique Baard en Désirée van der Elst

ISBN: 9789077671320

Kinderen met ontwikkelingsstoornissen worden vaak als ‘lastig’ ervaren. Er wordt in de omgeving van deze kinderen nogal eens gedacht dat hun gedrag te wijten is aan opvoeding of dat het kind gewoon expres niet doet wat hem of haar gezegd wordt. Ouders krijgen vaak kritiek en horen regelmatig: ‘Geef hem maar eens een weekje aan mij, dan zul je eens zien dat hij het wel kan.’ Om meer begrip te krijgen voor deze kinderen en hun ouders schreven Monique Baard en Désirée van der Elst Ongewild lastig (inmiddels 5e druk!). In deze uitgave vertellen ze wat kinderen met bijvoorbeeld autisme spectrumstoornissen, ADHD, OCD of het syndroom van Gilles de la Tourette dagelijks voelen en voor welke problemen ze komen te staan. Er worden veel tips gegeven waarmee je deze kinderen kunt helpen te overleven in onze samenleving. Verder komen de gedragsstoornissen ODD en CD aan bod, omdat deze stoornissen steeds vaker voorkomen bij kinderen en jongeren. Uitgangspunt bij dit alles is de acceptatie van de handicap. ‘Door je te verdiepen in de wereld van deze kinderen verrijk je ook je eigen wereld!’

10 dingen die je zou moeten weten over: kinderen met autisme door Ellen Notbohm

ISBN: 9077671137

Er komt gelukkig steeds meer kennis en informatie beschikbaar over autisme spectrumstoornissen bij kinderen. Maar het blijft moeilijk om je echt een voorstelling te maken van hun belevingswereld en de problemen waarmee ze in onze samenleving dagelijks worden geconfronteerd. In 10 dingen die je zou moeten weten over kinderen met autisme wordt op betrokken wijze en met de nodige humor verteld hoe het leven van kinderen met autisme eruitziet en hoe je hun omgeving aanzienlijk kunt vergemakkelijken én verrijken. Ellen Notbohm, moeder van een kind met autisme, vertelt in tien hoofdstukken de essentiële dingen die een kind met autisme zelf meestal niet goed kan vertellen of uitleggen, maar waardoor de mensen om het kind heen beter in staat zullen zijn hen te helpen en te steunen in een wereld die voor hen vaak heel ingewikkeld is.

Boeken over Autisme spectrumstoornissen (incl pddnos)

Geef me de 5 door Colette de Bruin

ISBN: 9075129645

‘Geef me de 5’ is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme op voeden en begeleiden, HOE doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: ‘Geef me de 5’. Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem ui, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Al lezende leert men deze wijze van handelen te hanteren, doordat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn. Daardoor ontstaat er langzaam bij de lezer het inzicht. Dit noemt de schrijfster: ‘de auti-bril opzetten’ Door deze auti-bril op te zetten kun je eigenlijk pas zien HOE het kind denkt zodat je, als ouder/begeleider, daarbij op een passende wijze kunt aansluiten.

Autisme voor dummies
Stephen M. Shore, Linda G. Rastelli

ISBN: 9789043019705

Deze inzichtelijke handleiding verheldert de kenmerken van autisme, hoe het wordt gediagnosticeerd en wat verschillende behandelingsmogelijkheden zijn. Je vindt hier waardevolle informatie over de ontwikkelingen op genetisch en biomedisch gebied. Maar ook zaken als financiële planning van speciale behoeften, wettelijke rechten op onderwijs en allerlei problemen die voorkomen bij mensen met autisme passeren de revue. Wil je meer weten over autisme? Dan heb je het juiste boek in handen!/p>

Spraak- en taalproblemen en taalstoornisboeken

Spraak- en taalproblemen bij kinderen; Ervaringen en inzichten
Marguerite Welle Donker-Gimbrère, C.P. Beverwijk-Dijkman

ISBN: 9023236009

Kinderen gaan vanzelf praten, dat lijkt heel gewoon. Bij sommige kinderen gaat het echter niet zo vanzelfsprekend. Deze kinderen en hun ouders staan dan voor een probleem. Dit boek kan ouders en hulpverleners de weg wijzen. Door de unieke combinatie van bijdragen van ouders en deskundigen wordt duidelijk wat de aard is van spraak- en taalproblemen bij kinderen. In het boek worden niet alleen mogelijkheden besproken voor diagnostiek en therapie. De betekenis van een spraak- of taalprobleem voor de ouders en het kind zelf komt ook uitgebreid aan de orde: de betekenis voor de opvoeding, voor de relaties van de gezinsleden onder elkaar en voor het samen spelen en leren. Er is bij de samenstelling van dit boek vooral gedacht aan ouders, maar lezers die zelf beroepsmatig te maken hebben met kinderen met ontwikkelingsproblemen zullen via dit boek ook kennis kunnen verwerven die zij kunnen inzetten binnen het eigen werkveld.

Communicatiekwesties bij autisme en syndroom van Asperger; Spreken we dezelfde taal? door Olga Bogdasina

ISBN: 9789044120127

In dit boek onderzoekt Olga Bogdashina het effect van verschillende manieren van waarnemen en leren op de ontwikkeling van communicatie en taal bij kinderen met autisme. Ze beoogt hiermee een theoretische basis te ontwerpen om stoornissen bij communicatie en taal bij autisme te begrijpen. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om bij ieder individueel persoon met autisme de aard van de nonverbale signalen te onderkennen, met als oogmerk tot een gedeelde manier van verbale communicatie te komen.Zij geeft een verklaring waarom een bepaalde benadering alleen maar werkt bij sommige kinderen met autisme en niet bij andere.De onderdelen van het boek, die zij de naam Wat zij zeggen” heeft gegeven, maken het de lezer mogelijk om door de ogen van personen met autisme te kijken en daarmee van binnenuit de verschillen in “taal” (direct) te ervaren.De onderdelen met de naam Wat-kunnen-wij-doen-om-te-helpen, geven praktische aanwijzingen om personen met autisme te helpen hun eigen geaardheid te gebruiken bij het leren en het ontwikkelen van hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Motoriek

De motoriek van kinderen met dyspraxie, autisme, ADHD en leerstoornissen; Verbeter de coördinatie van uw kind; De motoriek van kinderen door Lisa A. Kurtz

Isbn: 9789077671207

Kinderen met ontwikkelings- of leerstoornissen hebben vaak problemen met hun motoriek waardoor alledaagse, terugkerende handelingen en activiteiten zoals aankleden, eten, sporten en leren schrijven heel moeilijk voor hen zijn. Dit toegankelijke boek voor ouders én specialisten biedt steun bij de beoordeling van de motorische ontwikkeling van deze kinderen en geeft verschillende lesmethoden en adviezen om kinderen met coördinatieproblemen te kunnen helpen in de klas, bij het spelen en thuis.

 

 

 

Boeken voor kinderen

Ik heb autisme door Femke van Boxtel en Lonneke Snijder
ISBN: 978-90-01-76512-5


Femke is een meisje van 10 jaar en ze heeft autisme. Ze vond dat er voor kinderen maar weinig boekjes over autisme waarom en daarom schreef ze er een werkstuk over, waar nu een boekje van gemaakt is. Het verhaal gaat over Femke, maar ook over andere kinderen met autisme. Het boekje bevat ook tekeningen en foto’s ter ondersteuning van de tekst.

Geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

 

Een rare ridder door Evelien Pullens

ISBN: 9789065085757

Tuur, Lars en Lotte gaan op vakantie naar Engeland, het land van koning Arthur. Tuur is altijd heel precies. Alles heeft zijn eigen plaats en tijd. Tijdens de vakantie gaan sommige dingen anders dan gepland en Tuur raakt verselijk in de war…
Vanaf ca. 9 jaar.

 

 

Weet jij wat autisme is? door Ellen Sabin

ISBN 9789077671108
Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar die een vriendje of vriendinnetje hebben met een stoornis uit het autistische spectrum. Door middel van toegankelijke lesstof en veel oefeningen wordt uitgelegd wat autisme is, en hoe het is om autisme te hebben. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer begrip voor kinderen met autisme en leert zo rekening met hen te houden. Respect krijgen voor en het leren accepteren van iemand die een beetje ‘anders’ is, zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen.

 

De wereld van Luuk: over autisme Martine Delfos

ISBN: 978 90 8560 513 3
Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden.

De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die autistisch zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

 

Romans

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht door Mark Haddon

ISBN: 109026119100

Christopher is 15 en heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar waneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een indrukwekkende reis die zijn veilige bestaan volledig overhoop gooit.

 

 

Raadselkind door Annelie Botes
ISBN 906305341X

De autistische Alexander Dorfling, de negenjarige zoon van Ingrid en Dawid, verdrinkt in bad als zijn moeder even ligt te slapen: deze schokkende gebeurtenis vormt het uitgangspunt van een schrijnende familiegeschiedenis.
Achter de tragedie van Alexanders dood gaan essentiële vragen schuil, die Annelie Botes op subtiele en indringende wijze aan de orde stelt. Is de dood van het kind een noodlottig ongeval, of is er toch opzet in het spel? Wat is de rol van de gespannen verhouding tussen de twee …

 

 

 

Persoonlijke verhalen

’n Machtig joch : een reisverslag van een moeder met een hyperactief kind, bestemming onbekend door Else Jansma

ISBN: 978-90-8954-108-6

Veel geschreeuw, lawaai en boze blikken. Je hoort de mensen denken. Heb je haar weer met dat kleine lastige monster. Wat heeft dat joch nou eigenlijk? Dit kan toch zo niet. Je zou zo’n moeder toch. Mijn lieve kleine druktemaker, die me zo onschuldig aankijkt met zijn intens blauwe ogen. Uit eigen ervaring beschrijft Els Jansma haar onvoorspelbare belevenissen met haar zeer drukke zoontje met ADHD/PDDNOS. De korte, humorvolle en soms ook emotionele verhalen resulteren in ’n Machtig Joch, een ontroerend en tegelijk hoopgevend boek.

 

Ons kind heeft PDD-NOS: Over beperkt vermogen om liefde te ontvangen door Ineke Baron

ISBN: 9789023924944

De babykamer is helemaal opnieuw ingericht. Het kindje dat wordt verwacht mag komen. En het is een prachtige jongen: Rutger. Maar veel dingen gaan zo anders dan bij de andere kinderen. Lange tijd denkt Ellen dat het aan haar ligt: ze is wat oververmoeid en kan er daarom niet zo goed meer tegen. Totdat de bevrijdende diagnose wordt gesteld.

Wat betekent het als PDD-NOS zijn intrek in je huis neemt? In dit boek verwerkt Ineke Baron haar ervaringen als moeder van een zoon met PDD-NOS, hun botsingen en hoe ze die samen te boven kwamen.

Ineke Baron schreef eerder enkele jeugdboeken, maar toen PDD-NOS haar gezin binnenkwam, bleef het acht jaar stil. Dit is haar verhaal. Een verhaal dat voor iedereen die met PDD-NOS te maken krijgt veel kan betekenen.

 

Vol Hoofd door Peter Boer

ISBN 9789461160058

Jurre is een moeilijk geval, een jongen met een vol hoofd. Officieel heet zijn aandoening: pdd-nos. Zijn vader vindt dat een moeizame term. Kijk ik nu anders naar hem?
Het leven met een autistisch kind zit vol verrassingen, ergernis en zorgen. Jurre reageert anders dan andere kinderen, wordt op school anders behandeld en kent als gevolg daarvan een nogal kronkelige schoolcarriere.
Peter Boer en zijn vrouw zijn voortdurend bezig de puzzelstukjes op hun plaats te leggen. En gaandeweg begint Peter te schrijven, na te denken over zijn eigen jeugd en uiteindelijk beseft hij hoe waar het is dat autisme een grote erfelijke component bezit.
Vol hoofd is het verslag van een reis door Wonderland, door de liefdevolste soort auteur die er bestaat: een vader.

 

De paardenjongen : de zoektocht van een vader naar de belevingswereld van zijn autistische zoon door Rupert Isaacson

ISBN: 9789023460190, 9789023459200, 9789023440192

Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem. Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Opgetogen lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Wat er dan gebeurt is even bijzonder als ongelooflijk…
De paardenjongen is het unieke en hartverwarmende verhaal van Rupert en zijn zoon Rowan, die samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken. Ze ondernemen een reis door Mongolië, de enig overgebleven plek ter wereld waar nomadenstammen volgens oude rituelen samenleven met paarden. Het wordt een reis die het uiterste vergt van het gezin en hun relatie met elkaar danig op de proef stelt, maar die hun levens ook voorgoed zal veranderen.

Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag : een moeder, een zoon en hun wonderlijke reis in de wereld van autisme door Georgina Derbyshire

ISBN: 9789020997798

Je zult het maar meemaken dat je zoon maandenlang denkt dat hij een hond is en de kinderen van het dagverblijf de stuipen op het lijf jaagt met zijn gegrom. Of dat hij zijn hele gezin verplicht om op straat in een nette rij achter elkaar te stappen, of onschuldige omstaanders in de supermarkt in een berg aardbeien katapulteert. In Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag neemt Georgina Derbyshire de lezer mee op een wonderlijke reis in de leefwereld van haar zoontje Bobby. Ze beschrijft op hilarische en hartverwarmende wijze hoe de wereld best verwarrend kan zijn, zeker als je een tienjarig autistisch jongetje bent met een fascinatie voor stenen, meetlinten en treinen.

Het boek Job : portret van een man met autisme door Lydia Rood


ISBN: 9789041360038

In Het boek Job probeert Lydia Rood door te dringen in de wereld van haar autistische broer. Ze beschrijft zijn ontwikkeling van kind tot volwassene, zoals beleefd door hemzelf, zijn moeder, zijn vader, zijn broers en zussen en de mensen die beroepshalve met hem te maken hebben. In gesprekken met Lydia doet Job een wanhopige poging te beschrijven hoe het is om autistisch te zijn.

 

 

 

Mijn vriend Ben door Julia Romp

ISBN: 9789044328738

Ben is een klein, zwart-wit zwerfkatje dat bij Julia in Londen is komen aanlopen. Hij kan het uitstekend vinden met Juliaís negenjarige zoon George. George is autistisch en leeft helemaal op door Ben, hij praat zelfs weer met zijn moeder. Maar als Ben op een dag spoorloos verdwijnt is George helemaal van slag. Wanhopig zet Julia een grote zoekactie op touw, maanden gaan voorbij, totdat er een telefoontje komt uit het tachtig kilometer verder gelegen Brighton…

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *