Stemmen in vrijheid

‘Het is misschien wel een hele rare vraag he? Maar wat gaan jullie zo meteen stemmen?’ Zomaar een vraag van een ene moeder aan twee andere moeders op 6 april 2016. De dag van het referendum van het ratificatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne.

Stemmen in vrijheid

Het is niet dat deze moeder het niet wist, maar door persoonlijke omstandigheden had ze geen tijd om erin te verdiepen (een ernstige ziekte overwinnen is ten slotte belangrijker), maar ze is zich er heel goed van bewust dat dit ons democratische recht is. Een recht waarvoor 71 jaar geleden zo hard voor geknokt is. Een recht waar velen voormalige Oostbloklanden zoals de Oekraïne sinds zo kort van gebruik van kunnen maken. ‘Ik ga stemmen, en ik stem voor.’ Vertel ik haar. Al wat jaren volg ik de situatie in oosten op de voet samen met een Poolse vriendin die ik al bijna 15 jaar ken. Ze is half Oekraïense en heeft daar nog familie wonen. Al wat jaren bespreken we samen de zorgen over het politieke spel van Poetin en hoe hij in die regio graag naar de hand wil zetten. Want als je dan als nee stemmer zo bezorgd maakt over corruptie en wat meer in Oekraïne, dan vraag ik me af of men er zich van bewust is wat er in Polen plaats vindt. Daar doet de regerende partij Law and Justice (PiS) er alles aan om de rechtelijke macht monddood te maken en de vrijheden van burgers in te perken. Sovjet praktijken in feite. Bijna terug naar de situatie toen de russen daar nog aan de macht waren. Mij Poolse vriendin is opgegroeid in die tijd en de gedachte aan om weer in zo’n land te wonen benauwd haar.

Ik vraag me dus af of al die ‘Nee’ stemmers weten wat er echt ten oosten van ons afspeelt. Links en rechts hoor je laatdunkende opmerkingen als Oost-Europa kenners waarschuwen voor Poetin’s invloed aldaar en hoe die in zijn vuistje lacht over hoe wij hebben gestemd over dit referendum. Poetin droomt van de oude machtige Rusland en of we het willen zien of niet je kunt hem niet buiten beschouwing laten in dit geheel.

Dus ik hoop ten harte dat de mensen in de Oekraïne nog lang mogen genieten van de hard verworven vrijheid en dat de Poolse burger eens een keer wakker wordt en echt massaal in opstand komt tegen de praktijken van de Law and Justice (PiS) partij aldaar. Want we vergeten het misschien te gemakkelijk dat de echte democratische vrijheid waar zo hard voor gevochten is ook zo maar ineens ons kan worden ontnomen.

Category: Politiek
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *