Groei

En zo zijn we in 2011 aanbeland. Er zijn genoeg blogjes te vinden die terug kijken op wat er van goede voornemens is terecht gekomen. Nu doen wij daar niet aan, gewoon omdat we elke dag willen plukken onder het motto van doen (nee, ik werk niet voor een zekere energiemaatschappij). Vanavond was ik toch nieuwsgierig hoe de kinderen gegroeid zijn en gingen ze beide een tikkeltje gespannen bij de Nijntje groeimeter staan. Voorheen had Kevin daar veel moeite mee: stil staan en niet zien wat pappa doet vond hij wel erg moeilijk. Terwijl ik keek naar mijn twee mannen voelde ik me supertrots. Daar stond hij dan, ons Kevin met van die pretoogjes, geduldig wachten totdat pappa klaar was. 1 meter en 11cm, toe maar knul! Je mamma kan de kledingkast weer grondig uitmesten om de kleine maatjes eruit te mikken.

2010 was een moeilijk jaar met tegenslagen en teleurstelling in met name de eerste maanden. Dankzij de steun van de peuterspeelzaaljuf en zijn logopediste hebben we het toch met een redelijk goed gevoel kunnen doorlopen en uiteindelijk in april op naar Lindenhout/Picollo. Vaste lezers van dit blog weten al wat voor een verschil dat heeft gemaakt en wat is hij gegroeid zowel lichamelijk als emotioneel! Test na test, hij krijgt nu logopedie van een derde logopediste en hij liet zich niet van de kaart brengen. Eindelijk dan naar de voorbereidende kleuterklas, een nieuwe juf en ook daar stapte hij stoer en zelfverzekerd de klas in. Zijn juf kijkt uit naar het nieuwe jaar met hem in haar klas, en wij ook.

Je kunt dromen hoe je kind dan uiteindelijk zijn plekje vind, en ook al zijn we er nog niet helemaal: het begin is er in elk geval. Iedereen werkt keihard om de indicatieaanvragen rond te krijgen, we hebben twee scholen bezocht en vele gesprekken gevoerd. Vlak voor de vakantie van Kevin kregen wij de brief die een gedragswetenschapper had geschreven aan Sine Limite (een organisatie die gaat over passend onderwijs in Deventer). Hier wil ik toch twee zinnen uit lichten:

Kevin is een leergierige, gemotiveerde jongen die uitdaging nodig heeft.

en

Moeder heeft gevraagd of het ZAT ook een advies wil geven omtrent de schoolkeuze voor Kevin. Zo weten ouders dat zij alles hebben gedaan om een goede, passende plek voor Kevin te vinden.

Om dat te lezen: dat doet je als een ouder goed. Alle inzet, alle tranen en gesprekken. Alles wat je zelf met hem hebt gedaan: de vele oefeningen, bakken en bakken met geduld, je eigen levensstijl aanpassen zodat hij de veiligheid voelt om zich verder te ontwikkelen. Ik gun het geen enkele ouder met een kind in het Autistische Spectrum om zo opzij te worden gezet door een basisschool met zorgplicht. Iets wat ze wel wilde aangaan maar niet konden waarmaken. Het verdriet en onmacht waar je door heen moet valt niet te beschrijven.

Maar ik ben dankbaar dat we nu zijn waar we zijn gekomen. De afgelopen maanden heb ik hem in de klas gezien, of videobeelden bekeken, dagverslagen gelezen of van andere moeders gehoord hoe hun kinderen het over onze zoon hebben. Als een super cadeau: twee weken genieten van twee geweldige kinderen. Wat een geweldige vakantie en afsluiting van een moeilijk jaar.

Ik weet niet wat 2011 gaat brengen: hopelijk kan Kevin naar die school waar hij helemaal tot zijn recht kan komen. Ons dondersteentje en zonnetje Susannah gaat ook naar de peuterspeelzaal en ik weet wel zeker dat ze daar flink wat leven in de brouwerij gaat brengen. Ik zal daar ook moeite mee hebben hoor, ik ben nogal gek op mijn meiske om me heen zeker omdat ze heel graag dingen met me wil doen (Kevin was rond die leeftijd erg anders), het erg vocale knuffelkontje. Laat 2011 maar een jaar van persoonlijk groei zijn, voor ons allemaal!

Category: Familie, Kevin, Susannah
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *