Kunnen we het plannen? Nou en of!

Het is algemeen bekend dat kinderen die gediagnostiseerd zijn in het autistisch spectrum – voor ons is het PDD-nos voor Kevin – veel structuur nodig hebben. Structuur aanbieden roept men dan meteen. Maar hoe pak je dat dan aan? Waar begin je?

Structuur en planborden

Één van de belangrijkste stelregels in ons huis is dat afspraak is afspraak, maar ook het doorlopen van een vast patroon door de dag helpt enorm. Zodra ze ouder worden wil je toch dat ze zelfstandiger worden en dat ze dus ook dingen uit zichzelf kunnen doen. Pictogrammen en foto’s helpen hierbij. Zo hebben we boven op Kevin’s kamer een Albert Hein recepten houder staan met pictogrammen hoe het ochtend- en avond ritme verloopt. Zeker kinderen die door hun omgeving snel worden afgeleid hebben hier veel steun aan. En ik was het ook zat om als drillsergeant Kevin instructies te geven terwijl zijn zusje ook haar ritme aan het doorlopen was. Hieronder kun je zien hoe bijvoorbeeld het ochtend ritueel start.

Ga er niet vanuit dat je kind dit meteen snapt. Wat ik eerst deed was rustig de plaatjes door te nemen, met Kevin heb ik dus een plaatje bekeken en het een naam gegeven. Zo weet je meteen hoe jouw kind een plaatje opvat en samen kom je er altijd uit om iets creatiefs te bedenken. Mijn tip is per twee picto’s de plaatjes te tonen, zo ziet je kind wat er na een plaatje komt, en als het eerste plaatje is geweest kan hij een verband leggen wat er van te voren is geweest. Als je een blaadje omslaat, laat dit dan aan je kind zien. Zo leert hij zelf ook te bladeren en kan hij rustig de volgorde doorlopen. In het begin kost dit veel tijd. Maar als je consequent er bij stil blijft staan en alle stapjes benoemd en uitlegt zul je snel merken dat je kind het uit zich zelf gaat doorlopen. De laatste tijd gaat het bij ons zo goed dat vaak Kevin sneller klaar is dan mamma met Susannah het kan doen. Ik zorg er wel voor dat als we meteen boven zijn, ik zijn aandacht vestig op de klapper (want oh, het speelgoed!) en daarna loopt het vanzelf.

Een andere tip van autistische ouders is dus alle stapjes van een ritueel (zoals wassen of aankleden) in picto’s op een A4’tje te vatten, deze te plastificeren en dus per kamer of zelf op de plek in de kamer op te hangen. Bij Kevin werkt de klapper beter, omdat je het aantal picto’s gemakkelijk kan doseren. Op een A4’tje staan dan heel veel plaatjes bij elkaar.

Kunnen we het plannen?

Op Lindenhout Piccolo bieden ze de dag middels een groot planbord aan. Op een grote whiteboard hebben de gekleurde dagen een opsomming van kindjes en juffen die aanwezig zijn, ernaast de dagen hangt een ochtend schema in foto’s (en soms ook picto’s), en nog andere zaken. We hebben deze structuur overgenomen voor een persoonlijk planbord voor Kevin. Op de website van Ik denk in beelden (geweldige site ook voor kinderen in het ASS-spectrum), staan tips hoe je een planbord voor kinderen of volwassenen kunt inrichten. Monique Huizen gaf me de tip (dank je wel Monique!) om bij Action een weekplanbord te kopen en dus geschiedde.

Het planbord bij de Action kost ca 4 euro, daarnaast heb ik klitteband daar gekocht zodat je met het aantal blanco magneetjes die erbij komen, gemakkelijk Pictogrammen kunt verwisselen die je bv niet veel gebruikt. Omdat de dagen op Lindenhout Piccolo kleuren hebben, had ik minstens een velletje rood, geel, oranje, groen, blauw en een andere kleur nodig. Omdat we nog twijfelen over de aanschaf van een lamineer apparaat, gebruik ik het goedkope boeklon om de dagen te plastificeren.

Hoe kom ik aan pictogrammen zul je je afvragen. De website Sclera staat er vol mee! Daarnaast bestaat er het super handige software programma Picto Selector waarmee je handig Picto’s kunt sorteren en deze in handige formaten kunt uitprinten (ook de Sclera Pictogrammen!).

In deze drukke dagen van de Sint, ben ik toch het planbord gaan gebruiken ondanks dat ik onze pictogrammen nog niet in een kleiner formaat heb. Bij de planbord van de Action komen al hele handige en duidelijke pictogrammen en samen met de magneetjes van een beloningsbord komen we erg ver. Wat ik niet wist, maar wat wel een enorme bonus is, is dat het planbord zelf ook magnetisch is. Dus hij past perfect op de koelkastdeur!

De algemene planning van dinsdag:

De middag planning van vrijdag:

Voor Kevin is het duidelijk dat de maandag rood is, de dinsdag oranje, woensdag is geel, donderdag is groen en vrijdag is blauw. Het weekend hebben we roze gemaakt. Hij weet welke dag het die dag is omdat er een pijl boven staat. Elke ochtend loopt hij de keuken in en noemt hij op wat hij ziet. Hij omschrijft het ook meteen (Mamma, vandaag is het vrijdag!) en ik wijs dan op het ontbijtmagneetje om te vragen wat hij wil eten. In de middag bij thuiskomst loopt hij ook meteen de keuken in om te zien hoe ik zijn activiteiten heb gestructreerd. Dit op basis van de dingen die hij het liefste doet of dat hij al gewend is. In het weekend gaan we samen magneetjes plaatsen, want dan is de planning wat ruimer en daar gaat hij goed mee om. Een verschil mag er zijn van ons. Let wel, ik wil de magneetjes nog vervangen door de een kleinere versie van de pictogrammen die we boven gebruiken. Op een één of andere manier heeft dit planbord geen magneetjes waarop spelen of speelgoed staat en van mij mogen kleuters nog steeds lekker veel spelen of knutselen.

Category: Kevin, PDD-nos
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.